Zahi Hawass - Arheološka avantura: Najnovija otkrića u Egiptu

Multimedijalno predavanje : Zahi Hawass Arheološka avantura: Najnovija otkrića u Egiptu

Doktor Zahi Hawass je najpoznatiji egiptolog na svetu, njegovu karijeru arheologa obeležila su epohalna otkrića u Dolini kraljeva u Egiptu. Misterije prošlosti decenijama izranjaju na površinu našeg poimanja Egipta zahvaljujući traganju dr Hawass- a. Zato ne čudi što je baš on bio inspiracija za lik Indijana Džonsa, čuvenog Spilbergovog avanturiste.

Za razliku od svog filmskog dvojnika, svemu onome što određuje rad dr Hawass-a prethode ogromno znanje, strpljenje i posvećenost, Traganjem za istinom ispunio je sadržaje više od 40 popularnih i naučnih knjiga i 150 radova o drevnom Egiptu. Među najpolularnije naslove dr Zahi Hawass-a ubrajaju se knjige Secrets from the Sand, “Tajne iz peska”, Valley of the Golden Mummies, “Dolina zlatnih mumija”, kao i svetski bestseller “Legenda o Tutankamonu”.

Po njegovoj ideji i pod njegovim nadzorom otvorena su 22 nova muzeja širom Egipta, među kojima su Veliki egipatski muzej u blizini piramida u Gizi i Nacionalni muzej egipatske civilizacije u Fustatu, prvom glavnom gradu Egipta iz 661. godine nove ere.

Karijera dr Hawass-a ispunjena je mnogobrojnim nagradama i priznanjima. Predsednik Egipta dodelio mu je 1998. godine nagradu Prve klase za umetnost i nauku za restauraciju Sfinge, a takođe je dobio i nagradu Ponos Egipta. Časopis “Time” izabrao ga je za jednog od 100 najuticajnijih ljudi za 2006. godinu. Vitez je Francuske legije časti, ambasador dobre volje, akademik Ruske akademije prirodnih nauka, a 2008. godine odlikovan je Ordenom za zasluge Italije. U aprilu 2017. godine dr Hawass je imenovan za ambasadora za mir i kulturnu baštinu pri Ujedinjenim nacijama. Kao prepoznatljivo lice vodećih svetskih naučnih progarama: National Geographic-a, History Channel-a, Discovery Channel-a, BBC-a.., za dokumentarni film o drevnom Egiptu dobio je 2006. godine nagradu “Emi”. Predavanjima širom sveta, brojnim knjigama i dokumentarnim emisijama posvećenim staroj egipatskoj civilizaciji dr Zahi Hawass je stekao reputaciju "kralja piramida". Novinari ga nazivaju i najvećim faraonom današnjice.

Zakoračita u novu avanturu sa Zahi-jem Hawass-om i sazanajte koja su najnovija arheološka otkrića u Egiptu, 24. novembra od 15h u Kombank dvorani, nekadašnjem Domu sindikata. ULAZ JE BESPLATAN!